Затворени комедони

Комедони - това са черните точици по лицето

Комедоните са доста често срещан козметичен недостатък, който притеснява представителите и на двата пола.

Не е приятен, но пък е лесен за преодоляване и поддържане. Това е единствено потъмняване на отворите на космено-мастния фоликул, в следствие на окислението на секретирания от мастните жлези себум.

Проблеми настъпват тогава, когато се получи задържане на въпросния себум и започват да се забелязват папули които проминират над повърхностния слой на кожата. Още по-лошо, когато въобще липсва отвор, за да се отстрани натрупания себум.

Това състояние наричаме затворени комедони.

За съжаление, в последните години е често срещано явление, като се наблюдава предимно при жени от всички възрасти, в долната част на лицето. Докладвана е свързаност с определени хормонални дисбаланси, но не задължително при всички случаи.

Поради невъзможността да се екстрахира себума, на помощ ни идва третирането с течен азот или така наречената криотерапия.

Както при третирането на различни папиломни образувания и кератози, азота причинява некроза на затворения комедон и така след няколко процедури през 7-10 дни, комедоните са екстрахирани, а кожата загладена.

Процедурата не е болезнена, зачервяването отшумява в рамките на 2-3 часа, на вторият или третият ден е възможно да се забележи леко покафеняване на третирания участък, което отшумява до ден-два.

Previous
Previous

Мезобустер с неомрежена хиалуронова киселина

Next
Next

Радиочестотен лифтинг